PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

ABUZ. Bărbat cardiac agresat fizic de un poliţist local! Se cere destiuirea din funcţie!

Un bărbat în vârstă de 67 de ani din municipiul Satu Mare, cu probleme cardiace, a fost agresat fizic de către un agent al Poliţiei Locale.

Totul a început în momentul în care reprezentanţii ADP voiau să îi ridice maşina, iar bărbatul a spus că nu e cazul să o ridice întrucât s-a prezentat în timp util. Bărbatul susţine că nu avea actele la el, deoarece a coborât urgent din locuinţă, iar poliţiştul local P.L. l-a încătuşat pe motiv că nu s-a legitimat. În timpul încătuşării, bătrânul a fost bruscat, poliţistul i-a spart buza, şi ochelarii, și s-a ales cu două-trei zile de îngrijiri medicale. El a depus plângere la Parchet şi Primărie, solicitând demiterea poliţistului.

Povestea pe larg – spusă de victimă pentru PortalSM

Sătmăreanul U.I., în vârstă de 67 de ani, are domiciliul în municipiul Satu Mare, Centru Nou, iar vineri, 9 august, când a ajuns acasă, zona fiind foarte aglomerată din cauza festivalului berii, a parcat maşina unde obişnuiesc locatarii să o parcheze de ani de zile.

“Sunt încă şi acum profund şocat, eu fiind pensionar, cardiac de 14 ani, pe tratament medicamentos permanent, cu groază am constatat că acest om, în exercitarea funcţiei publice speciale de poliţist local, a abuzat de puterea avută, a acționat contrar oricăror proceduri conferite de statutul de poliţist local, contrar ordinii şi liniştii publice, a abuzat de inferioritatea mea fizică, faţă de puterile lui şi m-a umilit, jignit, ameninţat, agresat fizic, defăimat în public de faţă cu alti oameni care au fost martori la acest eveniment dizgrațios”,  a arătat sătmăreanul.

Redăm mai departe relatarea bărbatului. Intertitlurile ne aparţin

“O vecină de la etajul 10 m-a informat că lângă blocul unde locuiesc, unde am parcat cu acordul proprietarilor spatiului, în intrarea de sub bloc ce oferă acces la spaţiul comercial librărie şi placintărie, se ridică maşina mea personală. În grabă, în haine de casă şi papuci, luand doar cheile maşinii am coborât, în speranţa că dacă ajung la timp, maşina nu va fi ridicată. Imediat cum am iesit pe usa blocului am auzit o voce care spunea “asta ii masina pe care o cautam”, voce care ulterior s-a adeverit a fi a poliţistului.

Maşina avea deja roţile blocate de la sistemul de ridicare şi se manevra bara deasupra masinii pentru a se pozitiona în aşa fel încât să poată pune chinga de ridicare a masinii, moment in care m-am adresat persoanelor prezente, 2 poliţişti locali şi 2 muncitori care manevrau platforma de ridicare, să se opreasca pentru că sunt proprietarul maşinii şi mut maşina din locul respectiv. Am spus “stai domnule, de ce duceţi maşina” la care poliţistul care nu s-a prezentat a răspuns “tu eşti proprietarul? Dă-mi actele!” Am zis ca nu am actele la mine, pentru că sunt sus, am ieşit în grabă, doar să mut maşina să nu o ridice.

Poliţiştul nici n-a vrut să audă

Cele 2 persoane care manevrau utilajul s-au oprit şi s-au uitat la acest poliţist local, care a sărit foarte nervos, vociferând “nu discut” şi a pus mâna pe chinga de ridicare să o agaţe de bara de deasupra maşinii, fără niciun fel de alte discuţii.

La acel moment am împins uşor bara care atârna deasupra maşinii, pentru că am vrut să discut dacă se poate să nu ridice maşina, dacă consideră că e abatere să întocmească procesul-verbal de sancţionare dar să nu ridice maşina dacă proprietarul e acolo. Moment în care poliţistul local a devenit şi mai recalcitrant, aparent ofensat că nu a putut agăţa chinga, s-a apropiat de capul meu cu capul lui, nas în nas cu mine, urla cu precipitaţii la mine “te pui cu mine! te iei de mine!, nu ai voie sa te atingi nici de un fir de păr al meu!” la care am raspuns că nu m-am atins de el, el iarăşi a continuat injuriile şi ameninţările “gura, taci din gură, te pui cu mine, că imediat îţi pun cătuşele”, eu am întrebat ce rău am făcut să îmi pună cătuşele, şi în secunda următoare a sărit la mine, m-a lovit, m-a întors şi trântit cu faţa de grilajul de metal de acolo, a început să tragă de mâna mea dreaptă, spre spate, pe care a pus o cătuşă, iar apoi împingându-mă la ceafă/zona cervicală, cu capul în perete, mi-a înşfăcat şi antebraţul stâng ca să forţeze să o întoarcă la spate pentru a pune şi celalaltă cătuşă.

Expresiile poliţiştului: “f….. gura mă-tii”

Politistul acesta nici nu s-a prezentat, nici nu avea chipiul pe cap, nu mi-a explicat circumstanţele, m-a luat aşa din senin, cu înjurături, “f….. gura mă-tii”, a repetat de mai multe ori, mă ameninta “te sprayez!!”, m-a trântit de perete, mi-am lovit gura de perete, mi-a spart buza şi lovit dinţii, mi-a spart ochelarii, mi-a smucit umarul drept, şi-a infipt degetele în antebraţul stâng pentru a-mi forţa şi mâna stângă la spate, mă sufoca pentru a mă imobiliza, nu mai primeam aer, moment la care i-am spus ca sunt cardiac, să nu mă sugrume, iar el a răspuns “esti cardiac în …. mă-tii”! Am fost şocat!

Toate aceste lucruri s-au intamplat in vazul oamenilor care s-au adunat acolo deoarece traficul era blocat şi nu se putea trece cu maşina sau pe jos, şi veneau să vadă ce sunt urletele şi injuriile care se auzeau numai de la acest poliţist local. Eu nu am strigat, nu am ameninţat, nu am adresat injurii, nu am tulburat linistea publică, ceream insistent sa se discute cu mine şi dacă este o posibilitate să nu ducă maşina.

Colegul acestei brute, celalalt politist local, a intervenit, a spus “hai, lasă-l pe domnul” şi “domnul veniţi cu mine” şi m-a scos din mâinile colegului lui, care avea o criză de furie şi se răzbuna pe mine, m-a aşezat în maşina poliţiei locale, l-am rugat să lase uşa deschisă pentru că îmi era rău, ceea ce a şi făcut, apoi, politistul local P. a urcat la volan, colegul lui în partea stângă, şi foarte dur conducând, între timp înjurând şi ameninţând “gura, f…  gura mă-tii, te bag la ultraj” a început să conducă spre sediul poliţiei locale.

Era cât pe ce să facă un accident

Conducea foarte agresiv, locul de manevrare era limitat pentru ca era plin de maşini, inainte de sediul politiei locale, a ieşit dintre blocuri iar de pe strada Petru Bran, a virat dreapta pe str. Petofii Sandor, spre sediul de paşapoarte, apoi iar brusc stanga pe strada de langa grăniceri, care cred că se numeşte tot Petru Bran, unde a intrat pe contrasens şi era să intre în coliziune cu o altă maşina care circula regulamentar, moment în care a început să îl injure şi pe acel sofer, “ce p… mă-tii nu vezi girofarul” şi apoi repede a început să caute pe bord ceva şi a pornit acustic alarma, dar deja vira stânga pe strada care cred că se numeşte Retezatului, de unde se intră, prin spate, cu acces auto, la sediul Politiei Locale Satu Mare, unde a intrat în trombă, continuând acelaşi şofat agresiv.

Când a parcat, eu am coborât pe partea dreaptă, la solicitarea colegului lui, el a sărit din maşină, a ocolit maşina foarte repede, m-a pus cu faţa la maşină şi şi-a băgat iar capul în capul meu, şi urla la urechea mea ameninţător, aceleaşi injurii, între timp mi-a pus cătuşe şi pe mâna stângă şi foarte agresiv, trăgând de mână şi cătuşe, m-a îmbrâncit în sediul poliţiei, am urcat trei trepte, si pe un coridor închis cu geamuri, m-a asezat pe partea stangă la o masă, care avea 2 scaune.

Ameninţările şi înjurăturile au continuat şi în sediul Poliţiei Locale

El a intrat nervos într-o încăpere pe partea dreaptă şi de acolo continua să urle, injurii şi ameninţări la adresa mea. Colegul lui a trecut pe lângă mine şi l-am rugat să îmi desfacă cătuşele, pentru că simteam o durere mare, atunci am observat că îmi curgea sânge din braţul drept.

Nu mi-au mai fost cerute acte, un alt poliţist local care era la sediu, m-a întrebat cum mă numesc, mi-a cerut să scriu numele meu pe o foaie, şi a dus acea foaie în încăperea de unde urla poliţistul P.. Nu îl desluşeam ce anume strigă, eram şocat şi întrebam cum se poate comporta aşa un poliţist local, am cerut să vorbesc cu şeful de tură, s-a prezentat a fi acel poliţist local care era la sediu, şi pe politistul local-coleg care l-a însoţit la acesta agresiune l-am întrebat cum îl cheamă pe colegul său, mi s-a răspuns că voi afla numele cand mi se va înmâna procesul-verbal.

Dupa aproximativ 15 minute a ieşit poliţistul P. cu procesul-verbal ca să îl semnez. M-am mirat cum a reusit să facă acest proces-verbal dacă nu a mai cerut datele/actele mele. Am refuzat să semnez pentru că aveam obiecţii. La care el a răspuns “că nu înţeleg româneşte, că obiecţiile el le trece”, făcând, bănuiesc aluzie şi la naţionalitatea mea maghiară după ce a aflat numele meu.

Şi-a permis să mă batjocorească zicând că nu înţeleg limba română, atâta vreme cât nu mai aveam ochelarii, pentru că i-a spart, iar scrisul lui de pe acest proces-verbal este chiar ilizibil în unele părţi.

Apoi a trecut obiecţiile pe care le-am avut şi am semnat procesul-verbal.

În loc de La revedere: “Ne mai vedem noi”!

La ieşire am fost condus de politistul local de la sediu, dar politistul P. a venit după noi, urlând şi ameninţându-mă că “ne mai vedem noi”, în sensul că mă va urmari şi altă data, iar eu am răspuns să fie sigur ca ne vom întalni la judecată!

În acte oficiale, procesele-verbale întocmite de el, a denunţat lucruri neadevărate, respectiv el nu a cerut “justificat” nimic de la mine, iar eu nu aveam cum să “refuz sub orice forma” să ma legitimez, cand el nici nu a cerut să mă legitimez, ci aşa cum mai sus am descris, a spus doar foarte recalcitrant “Dă-mi actele!”, iar apoi iesindu-şi din fire nici nu a mai cerut nimic, accesandu-mi datele mele cu caracter personal, probabil cumva din evidenţa instituţiei politiei locale, pentru că în rest de la mine nimeni nu a mai cerut niciodată niciun act.

O persoană care înjură, urlă, ameninţă şi se bate cu o altă persoană, adică acest poliţist local, nu pot să îmi imaginez în ce circumstanţe ar fi în capacitatea de a aprecia el că totuşi eu aş fi “tulburat linistea locuitorilor prin strigăte”, când rugaminţile mele ferme de a nu duce maşina abia se auzeau peste urletele lui, iar la intrebarea mea cum işi permite să se comporte aşa, nu am primit niciodată răspuns de la nimeni.

Astfel a încadrat nişte fapte neconforme cu realitatea, iar în dispoziţia de ridicare a vehiculului a trecut ca aş fi blocat accesul la un punct de descărcare al mărfii, în condiţiile în care în 09.08.2019 nu s-a facut nicio activitate de desfacere marfă, niciuna dintre persoanele îndreptăţite nu au făcut denunţ în acest sens, aceste lucruri petrecându-se din respect reciproc şi buna convieţuire, conform acordului vecinilor din bloc şi proprietariilor spaţiilor de acolo, cu buna înţelegere totdeauna”.

Familia cere suspendarea imediată din funcţie a poliţiştului

Familia bărbatului cere suspendarea imediată din funcţie a poliţistului local, efectuarea unei anchete şi destituirea lui din funcţie.

Totodată, familia doreşte să ia legătura şi cu alte persoane care au avut probleme cu acelaşi poliţist, pentru a se deschide o acţiune comună comună în justiţie împotriva lui. Dacă sunteţi în această situaţie, puteţi să ne contactaţi pe facebook sau pe adresa de email: redactia@portalsm.ro şi vă vom pune în legătură cu familia.